SZKE FLogo SZKE Logo

Mesterségek szerint

Varga Zsuzsa és Géza

 

 a székely kézművesség művelői, mézeskalács készítő népművészek Székelyudvarhelyről


 

   "A mézeskalács készítésének több évszázados hagyománya van. A mézeskalácsosok babái, mézeskalácsszívei, huszárai, figurái nemcsak ízletes csemegéi, hanem sokáig őrzött emléktárgyai is voltak a búcsúkra, vásárokra járóknak. Szinte elképzelhetetlen volt vásárfia nélkül hazatérni a vásárokból. A legkedveltebb vásárfia a tükrös szív volt a szerelmesek körében, hiszen a legények soha nem tértek haza a búcsúból úgy, hogy ne vittek volna valami vásárfiát kedvesüknek.

   A Varga mézeskalács kizárólag kézi munkával formázott, és díszített eredeti mézeskalács. Hegyvidéki termelői mézből, sok fűszer felhasználásával, fával fűtött kemencében hagyományt teremtő szándékkal készül Székelyudvarhelyen.
Készítünk kizárólag természetes alapanyagokat tartalmazó különböző ízesítésű mézeskalácsot: fahéjas, vaníliás, csokis, csokis-kókuszos, diós és egyszerű, illetve vásári jellegűeket: tükrös szív, lovas huszár, hintaló, baba, házikó, különböző állatfigurák, esküvőkre különböző méretű szíveket, húsvéti és karácsonyi jellegű díszeket.

   Célunk mindig az, hogy a minőséget magas szinten tartsuk. A termékeink előnye, hogy hűtés nélkül, hosszú ideig (négy hónapig) megőrzik a minőségüket.
2009-ben megszereztük a Transylvania Authentica minősítést, 2010 májusában a legelsők közt jelentkeztünk a Góbé termékek családjába, majd 2011-ben megszereztük a Székely termék védjegyet.
   Minőségi összetevőinek és a hagyományos receptnek köszönhetően mézeskalácsunk mindig omlós és puha, örömünkre sokak kedvence."

Elérhetőségeim:

Székelyudvarhely
tel: +4 0746 052 036
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.