SZKE FLogo SZKE Logo

După meserii

Berze Katalin

 

 cultivator al artei populare secuiești, împletitor dantelă din Sâncrai


 

  "M-am născut la Sâncrai. În satul meu natal, împletirea dantelei are tradiție veche. Și toată viața mea a fost însoțită de împletirea dantelei. Probabil, în toată Transilvania în satul nostru împletesc cei mai mulți dantelă, însă în cadrul Asociației satul nostru este reprezentat doar de către mine.

   În acești ani de pensie și cunoștințele mele profesionale au devenit mai ample, am creat mai multe forme și motive noi din dantelă, legate de diferite sărbători; așa am creat ornamente de Crăciun, suport pentru ouă încondeiate din dantelă.

   Am participat la numeroase târguri și evenimente, atât în țară, cât și în străinătate. Bineînțeles, particip și la cele mai reprezentative târguri, unde lucrez încontinuu, le prezint celor interesați tehnica împletirii dantelei.

   În cursul verii, le prezint tehnica dantelei celor interesați: tinerilor, copiilor și adulțior în diverse tabere de creație, prezentări de meșteșuguri. Exemplu, în Claca produselor Frumoase din Lăzarea, în taberele unitariene organizate în Gheorgheni și în tabăra de creeație populară Claca Produselor Frumoase din  Băile Seiche.

  Actualmente predau tehnica împletirii dantelei în școala din Sâncrai. Mă bucură faptul că din ce în ce mai mulți se interesează de acest meșteșug."

 

Contact:

Sâncrai
tel: +4 0266 346 032