SZKE FLogo SZKE Logo

By craft categorys

Berze Katalin

Category: Lace- makers

 

székely kézművesség művelője, csipkeverő népművész Székelyszentkirályról 


 

   "Székelyszentkirályon születtem. Szülőfalumban a vert csipke készítésének régi hagyománya van. Az egész életemet is végigkísérte a csipkeverés. Talán egész Erdélyben legtöbben a mi falunkban készítenek vert csipkét, de az egyesületben csak egyedül képviselem a falut.

   Úgy érzem, hogy szakmai ismereteim a nyugdíjas éveimben még jobban kiteljesedtek, több új csipkeformát, mintákat alkottam különféle ünnepkörökhöz kapcsolódóan; így készítettem karácsonyfadíszeket, húsvéti pirostojástartót vert csipkéből.

   Számos rendezvényen, kiállításon vettem részt idehaza és külföldön. Természetesen a jelentősebb vásárokba is eljárok, ahol mindvégig dolgozom, bemutatom a csipkeverést az érdeklődőknek.

   Nyaranta alkotótáborokban, mesterségbemutatókon ismertetem meg a mesterség csínját-bínját az érdeklődő fiatalokkal, gyermekekkel, felnőttekkel. Például a Gyergyószárhegyi Szépteremtő Kalákában, ahol 12 alkalommal vettem részt, a Gyergyószentmiklóson szervezett unitárius táborokban és a Szejke Szépteremtő Kaláka népművészeti alkotótáborban.

   Jelenleg is oktatom a székelyszentkirályi iskolában a csipkeverést. Örülök annak, hogy egyre többen kezdenek érdeklődni e múlóban lévő mesterség iránt."

 

Elérhetőségeim:

Székelyszentkirály
tel: +4 0266 346 032